De Positive Finance Day met als thema ‘De kracht van de onderstroom’ was weer een positieve, warme, geslaagde editie! Een zaal vol fijne mensen met de neus in dezelfde richting, inspirerende sprekers en interessante breakout-sessies. Dazure en MaatschapWij organiseerden dit jaar alweer de zevende editie, om positieve ontwikkelingen en initiatieven richting een duurzamere samenleving te laten zien. Grote dank aan Achmea die de prachtige zaal beschikbaar stelde en voor een heerlijke lunch, drankjes en de borrelhapjes zorgde.
Laten we samen de gegeven tips en adviezen in de praktijk brengen om een groene, gezonde, verbonden samenleving te creëren. Een aarde waar de komende generaties zorgeloos op kunnen leven.
Niet alleen de organisatie maar ook bezoekers kijken er enthousiast op terug. Eén van de bezoekers schreef: “Wat een mooie dag is het geworden! 100% geïnspireerd en opnieuw ondersteund door zoveel anderen in de ‘onderstroom’ weer richting huis, dankjulliewel!”
Hoe zag de dag eruit?
Net als vorig jaar waren Indra Frishert en Henk Jansen de dagvoorzitters, die er samen zichtbaar plezier in hadden. Een pakkend begin met het filmpje van gastheer Achmea raakte gelijk de hele zaal. Babs Dijkshoorn van Achmea trapte af met een mooi welkomwoord.
Willem Vreeswijk vertelt vervolgens over MaatschapWij, een organisatie die als missie heeft: een groene, gezonde, verbonden samenleving als het nieuwe normaal in Nederland. Met events, campagnes als ‘Koop niks nieuws’ & ‘Eet lokaal’ en door middel van verhalen inspireren zij mensen om ook bij te dragen aan deze missie.
Live podcast achter de schermen!
Ter plekke neemt Jasper de Weerd achter de schermen podcasts op met de sprekers van vandaag. Deze podcast is binnenkort terug te luisteren.
Sprekers
De eerste spreker is Babette Porcelijn. In haar nieuwe boek ‘Het Happy 2050 Scenario’ beschrijft ze een wereld waarin alles goed is. Hoe komen we daar? Ze maakt diepgaande analyses en komt met oplossingen. Zoals true pricing: vraag de juiste prijs voor een product, doe niemand te kort. En: de vervuiler betaalt. Stop met alles wat schade veroorzaakt. Ze bedacht het geniale ‘Trias Economica’, als zusje van Trias Politica.
Wat kun je zelf concreet doen? Ontspullen, eet vooal plantaardig en biologisch, doe je auto weg of deel een auto, verspil niks, isoleer je huis. Doe iets zinvols met je leven, iets waar je goed in bent, waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft en waar de wereld voor wil betalen. En dan nog een radicaal advies voor de financiële branche: werk vanuit stichtingen, reken geen rente en maak geen winst. Dit vindt ze zelf ook nogal radicaal maar het zou de wereld wel ten goede komen. Kortom: haar verhaal was niet zo abstract als ze zelf dacht. Hier kunnen we wat mee!
De tweede bevlogen spreker is Jessica den Outer, een jonge strijder voor rechten van de natuur. Milieujurist, spreker voor de VN, directeur van www.rechtenvandenatuur.org. Ze vertelt dat in landen als Ecuador, Colombia, Bangladesh, Nigeria de natuur al van oudsher kan rekenen op aanzien en bescherming. In de Westerse wereld wordt een rivier of een berg vaker als ‘eigendom’ gezien. De mens heerst over de natuur, en dat brengt weinig goeds. Er zijn mooie voorbeelden genoemd van hoe het anders kan. In Ecuador staan de rechten van de natuur in de grondwet. In Nieuw-Zeeland is een bepaalde rivier een rechtspersoon: het is van niemand, het is van zichzelf. En in Europa heeft het Spaanse meer Mar Menor sinds vorig jaar ook zelf rechten. ‘De natuur’ is een westers woord. Wij zíjn de natuur! We zijn onder de indruk van Jessica, dit geeft hoop voor de toekomst.
Na de pauze komen Dennie van den Biggelaar (Onesurance) en Noëlle Cicilia (Brush) aan het woord. Zij nemen ons mee in de wereld van AI (Artificial Intelligence). Noëlle is onlangs tot ‘AI person of the year’ uitgeroepen en wij zien wel waarom! Het duo vertelt over positieve impact met AI, betrouwbare AI-oplossingen. AI is namelijk van zichzelf niet perfect, het is een reflectie van de bestaande wereld. Hoe ga je daar dan mee om? Het AI-project bij Dazure werd als voorbeeld genoemd, waarbij vooraf uitgebreid is stilgestaan bij ethiek en belangrijke kaders en eisen werden bepaald. Op basis van heel veel historische informatie over hoe acceptanten hebben gehandeld de afgelopen jaren kan AI voorspellingen doen. Doel is om op een snellere en goedkopere manier een overlijdensrisicoverzekering af te kunnen sluiten. Een win-win situatie voor klant en Dazure. Conclusie: AI kan mooie dingen doen.
De zaal werd in vier delen gesplitst voor de Breakout-sessies:
Peter de Boer, branding specialist: Onderscheiden en inspireren een kunde en een kunst
Wouter van Maanen, Triodos Bank: Waarom we moeten stoppen met “duurzaam” beleggen.
Aleid Winkler, mind-bodycoach: Anders kijken naar aanhoudende klachten
Wouter Nelen en Martine Bolhuis (Achmea): Een nieuwe kijk op duurzaamheid: waar klimaat en mensen samenkomen
De dag werd gezamenlijk afgesloten met een korte samenvatting door de dagvoorzitters, en napraten met drankjes en hapjes.
Kom nu zelf in actie:
- Word Wijmaker van MaatschapWij
- Doneer aan MaatschapWij, via een Tikkie https://tikkie.me/pay/Dazurethx/wxqWUd6a36Q2cDXKEnrqjG of via de website maatschapwij.nu/doneer/?puid=4299
- Luister de podcast die ter plekke werd opgenomen met alle sprekers
- Lees het boek Happy 2050 Scenario
Applaus voor alle mensen die deze dag mogelijk hebben gemaakt! Was jij erbij? Wat vond jij ervan? We horen het graag.