Wat als je komt te overlijden? Een situatie waar je liever niet aan denkt, maar het geeft wel een gerust gevoel als je ‘dingen’ hebt geregeld. Dat, mocht dit gebeuren, je partner en/of kinderen financieel goed achterblijven. Bij overlijden valt jouw inkomen ook weg. Je weet vast hoeveel dit is, maar weet je ook wat de consequenties daarvan zijn? Kunnen de nabestaanden bijvoorbeeld blijven wonen waar je nu woont? Op welk vlak komen de nabestaanden financieel in de problemen als jouw inkomen wegvalt?
We merken dat er soms verwarring is over het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Zo schrijven klanten bij een handmatige betaling van de premie van een overlijdensrisicoverzekering soms “premie uitvaartverzekering” in de omschrijving. Bij ons heb je een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Geen uitvaartverzekering.
Het verschil tussen die twee:
- Bij een uitvaartverzekering verzeker je de uitvaart. De verzekering loopt door tot je overlijdt. Deze verzekering gaat gegarandeerd uitkeren, want je gaat een keer dood. Je nabestaanden kunnen met de uitkering de uitvaart bekostigen.
- Een overlijdensrisicoverzekering loopt een bepaalde (zelf gekozen) periode en sluit je af om te voorkomen dat je nabestaanden met geldzorgen achterblijven. Gedurende een bepaalde periode is je leven verzekerd. Deze verzekering keert dus niet altijd uit. Alleen als je binnen die periode overlijdt. Het doel kan bijvoorbeeld zijn om de hypotheek (deels) af te lossen, zodat de nabestaanden in het huis kunnen blijven wonen.
Doel van een overlijdensrisicoverzekering:
Om de financiële consequenties op te vangen als iemand overlijdt kun je iemands ‘leven’ verzekeren. Dat heet een overlijdensrisicoverzekering, maar soms noemt men het ook wel: nabestaandenverzekering. Als de betreffende persoon binnen de looptijd van de verzekering overlijdt, dan krijgen de nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd. Soms wordt met het geld rechtstreeks de hypotheek (deels) afgelost. Meestal wordt het leven verzekerd van iemand die voor inkomen zorgt. Want als dat inkomen wegvalt, kunnen er grote financiële problemen ontstaan. Omdat het al erg genoeg is als je geliefde overlijdt, wil je geldzorgen er niet óók nog bij hebben.
Niet meer verplicht bij een hypotheek, maar wel zeer wenselijk
Tot een paar jaar geleden was het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek. Dit was een mooie bescherming van de kopers van een huis. Als je (samen) een huis koopt wil je liever niet denken aan vreselijke dingen als doodgaan. Nu het niet meer verplicht is, kiezen mensen er steeds vaker voor om er geen af te sluiten. Dit is in de meeste gevallen heel onverstandig, en een goede financieel adviseur zal altijd adviseren om wél een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Want als een van de kopers toch komt te overlijden, dan zijn de financiële problemen vaak niet te overzien. Je leven staat op z’n kop omdat je partner is overleden, en dan moet je ook nog je huis gaan verkopen omdat jij alleen niet genoeg verdient voor de maandelijkse hypotheekaflossing. Maar een overlijdensrisicoverzekering hoeft niet perse aan een hypotheek gekoppeld te zijn. Er zijn natuurlijk vele andere uitgaven die gewoon doorlopen nadat iemand overlijdt.
Welke kosten zou je kunnen verzekeren?
Als de verzekerde op de polis is overleden, dan keert de verzekering eenmalig het bedrag uit aan de nabestaanden. Het bedrag verschilt per polis. Ben jij de nabestaande, dan heb je een vangnet zodat je voorlopig kunt blijven leven zoals je deed, ondanks dat het inkomen van de overledene is weggevallen.
- Je kunt de hypotheek of de huur blijven betalen, zodat je niet hoeft te verhuizen.
- Je kunt de lening van bijvoorbeeld de auto blijven aflossen, zodat je deze niet hoeft te verkopen.
- Je kunt dezelfde levensstandaard aanhouden.
Waarom loopt een overlijdensrisicoverzekering tijdelijk?
De overlijdensrisicoverzekering is nodig zolang je bepaalde kosten hebt die belangrijk zijn. Bijvoorbeeld zolang de hypotheek op je huis loopt. Of zolang de kinderen nog thuis wonen en het leven daardoor behoorlijk duur is. Of zolang je (kinder)alimentatie betaalt aan je ex-partner. Als een overlijdensrisicoverzekering tot je dood door zou lopen, zou de verzekering onbetaalbaar duur worden. Want de bedragen die worden verzekerd liggen doorgaans vele malen hoger dan bij een uitvaartverzekering.
Leef gerust!
Met een overlijdensrisicoverzekering kun je met een gerust gevoel van het leven genieten. Wetende dat mócht je komen te overlijden, je nabestaanden geen financiële zorgen zullen hebben. Het leven kan qua uitgaven doorgaan zoals het was, en zij kunnen aan het rouwproces beginnen. Dat is al erg genoeg.
Kijk hier welke overlijdensrisicoverzekering bij jou past. Schakel een financieel adviseur in om je te helpen bij het afsluiten van zo'n verzekering.