Recensie

#Theatersessie 'Shit happens, be prepared'

De boodschap van de theatersessie ‘Shit happens, be prepared’ van Dazure: adviseur, zorg ook goed voor jezelf!

De zaal in het Chassé Theater in Breda zit aardig vol deze eerste vrijdagochtend van oktober. Dazure beloofde een theatersessie neer te zetten die je niet wilde missen, “komt dat zien, komt dat zien!”. Het waren voornamelijk financieel adviseurs die een uitnodiging kregen.

Welkomstwoord
Odette Bakker, algemeen directeur/mede-eigenaar van Dazure, heet iedereen van harte welkom. Een speciaal welkom aan de scholieren van het Curio college. Aan deze jonge mensen wil Dazure graag laten zien dat het vak van financieel adviseur interessant en boeiend is. Niet saai. ‘Wees financieel goed voorbereid op onverwachte dingen’, dat is eigenlijk de keurige vertaling van de titel van deze theatersessie.

VoogdijVerzekerd
Allereerst laat Indra Frishert, directeur/mede-eigenaar van Dazure, een filmpje zien over het dit jaar gelanceerde product GoedIdee VoogdijVerzekerd. Deze nieuwkomer won begin dit jaar gelijk een mooie prijs: de ADFIZ-award in de categorie klantbelang. Met VoogdijVerzekerd hoopt Dazure ook ouders zonder hypotheek te bereiken, zodat ook zij een nabestaandenvoorziening hebben voor het geval één van hen of beiden vroegtijdig komen te overlijden.

Frank ’t Hart (Hart Advocaten): “Ben duidelijk over je juridische relatie”.
Hierna is Frank ’t Hart aan het woord, een bekende in de branche. Hij is adviseur financieel recht, maar ook rechter. Je denkt heel even: dit wordt een heel formeel verhaal, maar al snel zit je geboeid en met een grote glimlach naar hem te luisteren. Kifid is belangrijker dan ooit, aldus Frank, er zijn veel geschillen in de financiële branche en er is politieke druk. Frank heeft dagelijks te maken met Kifid-zaken en bespreekt ter plekke verschillende voorbeelden.

Met een grote foto van Sophia Loren als metafoor leert hij de zaal dat ‘nee’ zeggen belangrijk en vooral duidelijk kan zijn. De Italiaanse actrice voelde al jong de druk van buitenaf om haar forse neus te laten corrigeren. Zij was heel duidelijk: dat wil ik niet en dat gaat niet gebeuren.

Frank juicht deze duidelijkheid toe en hoopt dat alle adviseurs in de zaal net zo duidelijk zijn tegen hun klanten. Want de meeste Kifid-geschillen komen voort uit een onduidelijke juridische relatie: wie is verantwoordelijk voor een verkeerd gekozen product of niet ontvangen advies? Schep jij de verwachting naar je klant dat jij je klant voortdurend voorziet van het beste financiële persoonlijke advies? Met bijvoorbeeld een nazorg-abonnement? Dan begeef jij je op gevaarlijk terrein wanneer je de nazorg niet kan leveren. Frank had ook nog goede tips voor de aanwezige gasten wanneer er in juridische zin wel of geen sprake is van nazorg.

Wat verstandig is om te doen is je opdracht heel duidelijk afkaderen. Klant vraagt X, dan geef jij advies over X en niet meer dan dat. Omschrijf heel duidelijk in je adviesrapport dat dit jouw advies is inzake X en dat de klant uiteindelijk zelf de beslissing dient te maken. En dat hierna de juridische relatie eindigt. Wijs je klant op zijn eigen verantwoordelijkheden. Leg de gemaakte afspraken goed vast, zodat er nooit discussie over kan ontstaan. Frank heeft veel humor in zijn betoog. Ik hoor mezelf een aantal keren hardop lachen.

Nieuw: Adviseursportaal Dazure
Indra kondigt nu een kort filmpje aan om een blik te werpen op het nieuwe adviseursportaal van Dazure. Hier wordt al een jaar hard aan gewerkt door TJIP en eigen mensen van Dazure. Binnenkort start de pilot met een kleine groep adviseurs. Als deze bevindingen goed zijn, dan gaat Dazure snel over op het nieuwe adviseursportaal, wat het huidige Bizpropeller zal gaan vervangen. De voordelen? Die zijn er volop. Bijvoorbeeld het duidelijke inzicht in status-updates van lopende aanvragen en de mogelijkheid om producten te vergelijken.

Panel discussie met Arjé en Remco
Dan volgt de hoofd-act: een panel discussie met Arjé Pappie (Hypotheekshop Amsterdam Watergraafsmeer) en Remco van Os (Van Os en Partners) onder leiding van Indra. Twee adviseurs die regelmatig van zich laten horen in de pers en op Linkedin. Remco lijkt in het begint wat recalcitrant in de wedstrijd te zitten, maar ontdooit en komt met goede stellingen en opmerkingen. (Hij had naar eigen zeggen een extra Ritalin genomen.)

Zo vindt Remco dat de meeste adviseurs veel te weinig vergoeding vragen. Dat ligt niet aan de klant, aldus Remco, maar dat ligt aan de adviseur. Vergelijk het eens met een makelaar, die branche zorgt beter voor zichzelf. Tel maar op wat je kwijt bent aan kosten, tel alles mee. Wat hou je dan nog over? Conclusie: durf meer te vragen!

Waar Arjé zich zorgen om maakt is wat hij noemt het ‘kennis-vaccuüm’. Heel veel vakkennis zit bij de oudere generatie. Daarnaast zie je gelukkig veel jongeren die het vak ingaan. Maar daar tussenin is het betrekkelijk armoedig. Als de ouderen richting pensioen gaan, dan ontstaat er een kennis-vaccuüm. Een integrale aanpak is nodig om belangrijke kennis in de branche te houden.  

Een integrale aanpak lijkt op meerdere terreinen nodig, zo blijkt uit deze panel-discussie. Want waar sta je als adviseur, tegenover een organisatie als de AFM of de politiek. Krachten bundelen is nodig en de zaal lijkt hiermee in te stemmen.

Einde
Plotseling vliegen er een paar rollen toiletpapier ‘shit happens, be prepared’ door de zaal. Wie ze vangt, kan een cadeautje ophalen. Als laatste volgt een filmpje van Dazure waarin de Masked Singer wordt ontmaskerd: het is collega Nynke. Het is de onthulling van een prijsvraag waarmee je een plek kon winnen aan tafel bij het ALS Financieel Diner in Gouda (uitverkocht!).

Kortom:
Er is gelachen, er werden goede vragen gesteld door het publiek, er zijn wijze lessen geleerd en een gezellig samenzijn volgde bij de lunch in het behaaglijk warme Chassé-theater. Hier kon je ook nog LinkedIn advies krijgen van LinkedIn-trainer Germain Henriquez. LinkedIn is de plek waar we onszelf zichtbaar kunnen maken en makkelijk contact kunnen leggen met elkaar. Dazure is zijn belofte nagekomen, ik had dit niet willen missen.

Recensie van een anonieme gast