Verzekeringen, zeker overlijdensrisicoverzekeringen, hebben iets moeilijks. Aldus Indra Frishert, directeur bij Dazure.
Niemand wil erover nadenken, want roep je ‘het’ misschien wel over jezelf af. En als je het dan toch ‘moet’ doen vanwege een hypotheekaanvraag, dan wil je er het liefst niet te lang over nadenken én wel een scherpe premie graag. Maar er zit ook een andere kant aan een verzekering. Dus deelt Sanne Pfneisel, commercieel coördinator van het eerste uur bij Dazure, graag een paar aangrijpende en uitzonderlijke dossiers met je.
Waarom een ORV
Als adviseur zit je vaak met jonge mensen om tafel die mooie toekomstplannen maken; een huis kopen, samenwonen of aan gezinsuitbreiding willen beginnen. Naast al deze plannen komt vaak een overlijdensrisicoverzekering ter sprake. Die je naast de persoonlijke lening of de hypotheek ‘moet’ sluiten. Het is een bijproduct, simpel en logisch, daar hoeven we weinig woorden aan vuil te maken. Maar waarom sluiten we deze verzekering nou echt?
Voor de moeder, die plotseling achterbleef met twee kindjes van 1 en 4 jaar, omdat papa veel te jong is overleden. Die nu kracht put uit haar kinderen, omdat ze haar een reden geven om ’s ochtends vroeg haar bed uit te komen in plaats van weg te kruipen in een donker hoekje. Omdat ze altijd dacht dat ze het huis wel zou verkopen als er iets zou gebeuren. Maar nu toch graag in het huis wil blijven wonen, om de kinderen niet uit hun vertrouwde omgeving te hoeven halen. En we met de uitkering aan de hypotheekverstrekker hier een verschil kunnen maken in hun toekomst.
En voor de partner die het overlijden van zijn veel te vroeg overleden 34-jarige vrouw aan me doorgeeft. Tijdens een vlucht was zij door een longembolie om het leven gekomen. De overlijdensrisicoverzekering zou echter pas 3 dagen later ingaan. Een situatie die nooit voorkomt, denk je als consument, adviseur en verzekeraar. Als het dan toch gebeurt, en de reden van overlijden is niet te vatten in de definitie van een ongeval, ben je overgeleverd aan de verzekeraar. Die uiteindelijk na nauw overleg met ons een humane beslissing neemt. Als die man je vervolgens in tranen bedankt, omdat alle spanning en emoties allemaal even te veel worden, dan kan ik het zelf ook moeilijk droog houden.
Maar ook voor de vader, wiens vrouw zichzelf van het leven beroofde. Waardoor hij achterbleef met een kindje en een groot verdriet. Tijdens de beoordeling bleek dat het overlijden plaats had gevonden in de 23e maand na ingangsdatum van de verzekering, en zelfdoding in de eerste twee jaar is uitgesloten van dekking. We toch nader onderzoek hebben laten uitvoeren om zoveel mogelijk te weten te komen over de omstandigheden en alle fraude-indicatoren konden uitsluiten. Om uiteindelijk uit coulance een uitkering te verzorgen, omdat er geen twijfel over bestond dat dit niet bij aanvang verwacht had kunnen worden.
Daarom dus
Omdat je hoopt dat je relaties er nooit gebruik van hoeven te maken, maar als het dan toch gebeurt je erop kunt vertrouwen dat wij onze rol serieus nemen. Dat ze niet te maken krijgen met kleine lettertjes en een onnodig langdurig traject. Omdat er bijzondere situaties zijn die niet te vangen zijn in procedures en voorwaarden, maar waar je op een humane manier naar kunt kijken en handelen.
Wij zijn #TROTS te mogen werken met een verzekeraar die zijn ogen niet sluit voor de risico’s, maar ze op reële wijze accepteert en beoordeelt.